Украйна атакувала военни летища в Русия

Снимка: Ройтерс

Украйна е нанесла удари срещу две военни летища в Рязанска и Саратовска област, на стотици километри навътре в руска територия, използвайки безпилотни летателни апарати, съобщи в. “Ню Йорк таймс”, цитирайки високопоставен украински представител, предаде Ройтерс.

Дроновете са излетели от украинска територия и са унищожили най-малко два самолета на едно от летищата, а още няколко летални апарата са били повредени, съобщи изданието.

Руски медии съобщиха вчера, че най-малко трима души са загинали, а няколко са били ранени, след като взривове избухнали на две военни летища в западната част на Русия, където са били дислоцирани стратегически бомбардировачи “Ту-95″ и Ту-160”, както и самолети цистерни.

Агенция Ройтерс съобщи, че атака с дрон срещу летище в руския регион Курск е подпалил резервоар за съхранение на петрол. Това е съобщил губернатора на областта.

Междувременно Украйна заяви, че днес е свалила над 60 от общо над 70-те ракети, изстреляни срещу нея от Русия, предаде Ройтерс, като се позова на командването на украинските военновъздушни сили.

Украинските военновъздушни сили уточниха, че става дума за крилати ракети, голяма част от които са били изстреляни от стратегически бомбардировачи, намиращи се далеч от територията на Украйна – например над Каспийско море, отбелязва ДПА. Двадесет и две ракети “Калибър” са били изстреляни от кораби в Черно море, съобщават украинските сили в “Телеграм”.

Част от руските ракети са поразили целите си. Според украинската новинарска агенция УНИАН при тези удари украинската електропреносна мрежа отново е пострадала.

Четиридесет процента от Киевска област е без ток след днешните руски удари срещу украински енергийни инфраструктури, заяви областният управител Олексий Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Кулеба похвали работата на украинската противовъздушна отбрана и заяви, че няма “критични последици” от днешните атаки срещу Киевска област.