Япония кацна на Луната, но апаратът е без достъчно енергия

Илюстрация на кацането на японски апарат на Луната, снимка: Jaxa Handout/EPA

Японският космически апарат SLIM успя днес да кацне на Луната в 17:20 часа българско време. Това потвърдиха от японската космическа агенция Джакса, като допълниха, че изпращат и получават информация от апарата. Според тях SLIM е направила успешно кацане на Луната, въпреки че сондата й не генерира слънчева енергия и батериите й ще се изтощят за няколко часа.

Директорът на японската космическа агенция Хатоши Кунинака каза пред Guardian, че самото кацане се счита за успешно, „тъй като космическият кораб изпрати телеметрични данни, което означава, че повечето оборудване на борда работи“.

Данните, изпратени от космическия кораб обратно на земята, показват, че космическият кораб е извършил нормално спускане и показват, че е на повърхността на Луната и комуникира правилно. Според Кунинака проблемът със соларните панели не бива да се смесва със кацането.

Космическият кораб е проектиран да каца на наклон и след това леко да се преобърне върху основните си крака. Космически специалисти обаче предполагат, че сондата може да е кацнала под наклон, което да създава проблеми.

Два марсохода на борда бяха успешно разгърнати точно преди кацането и ще проведат експерименти на Луната, казаха служители на Джакса.

SLIM – наречена „лунен снайперист“ заради нейната точност – се стремеше да покаже как се прави прецизно кацане. Длъжностни лица казват, че потвърждаването на точното кацане може да отнеме до месец.

Това е четвърти опит на Япония да изпрати космически кораб на Луната, като предишните три се провалиха. Само четири държави – бившият Съветски съюз, Съединените щати, Китай и Индия – са постигнали преди това меко кацане на повърхността на Луната.