Ахмед Доган с обръщение към младежите на ДПС

Снимка: ДПС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезна с обръщение към делегатите от Деветата Национална конференция на МДПС. Обръщението към младежите във форума бе разпространено от пресцентъра на партията.

“Съпредседателството на двама председатели на Младежко ДПС цели да активира повече млади хора във вземането на решения за вашето настояще и бъдеще. Искрено се надявам да намерите ваше решение на този лидерски проблем”, заявява той.

В обръщението си Доган отправя молба към младежите, а именно “каквото и да мислите да правите, превърнете мира в смислообразуващ фокус на вашата дейност”.

В началото на обръщението се посочва, че едно от най-важните неща, които трябва младежите да осъзнаят е, че промените, които преживяваме “тук и сега” в нашето житейско битийно време, са по-големи и по-дълбоки от тези през 1989 година.

“Тогава цялата комунистическа диктатура обидно бързо рухна пред очите на няколко поколения и се замени с така очакваната демокрация и пазарна икономика. Въпросното “обидно бързо рухване” на една система създаде предпоставки за “спомени и размисли” за пасивността и бездействието на голяма част от цели поколения”, посочва Доган. 

Почетният председател определя като аксиома необходимостта от самопознание като условие младежите да познават и представляват и другите.

“С други думи, ако искате да се занимавате с политическа дейност, на първо място е необходимо да си дадете сметка: в каква степен можете да представлявате себе си, защото ако не можеш да представляваш себе си, ти не можеш да представляваш и другите. Демокрацията е представителна и се основава на способността ни да представляваме група хора, общност, общество и т.н.. “Умението” ни да представляваме другите е една функция от неопределена оценъчна сплав на нашата самооценка, съчетана с дифузните оценки на обществото за нашата специфична опция за евентуално представителство на другите”, се казва в обръщението.

“Големите изкривявания в политиката са свързани с именно този казус: “и двата елемента на тази оценъчна сплав” подлежат на външна манипулация… Според по-голямата част от „преминаващите“ през ежедневието ни политици, цялата политическа дейност се свежда до PR стратегии, плюс ефектно ситуиране в структурите на централната власт. Такива политици нямат каузи и управленчески промени в полза на хората, а само лични амбиции за кариерно развитие… Не ви препоръчвам подобно бъдеще!”, заявява Доган. 

Деветата Национална конференция на Младежко ДПС се провежда под мотото „25 години силата е в нас!“. В залата са около 500 делегати от цялата страна. Присъстват председателят парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, заместник-председателят Халил Летифов, Хамид Хамид, Джевдет Чакъров, Станислав Анастасов, Филиз Хюсменова, евродепутатите Илхан Кючюк, Искра Михайлова.