ГЕРБ решават дали ще продължават с подкрепата за правителството

Бойко Борисов

Снимка: Ладислав Цветков

На националното съвещание днес ГЕРБ решава дали да продължи подкрепата си за управлението. Присъстват избраните кметове на общини, областните ръководители на партията и парламентарната група.

Ще искаме в бюджета да бъде записано поименно за общините кое е най-жизненоважното. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Велико Търново, където днес ще се проведе Национално съвещание на партията. По думите му ГЕРБ ще гласува бюджета, в частта за общините, ако са записани неотложните проекти.

„Трябва да убедим нашите хора, че има смисъл да стоим в тази сглобка. Евроатлантическите неща ги свършихме“, заяви Борисов и допълни, че вече е гласувано всичко, за „да не може да мръдне България от евроатлантическата си ориентация“.

По повод предвидените средства за общините в проектобюджета на финансовото министерство, той коментира: „Защо да е 1 млрд. за общините не мога да разбера при 200 млрд. брутен вътрешен продукт. Не виждам логика в това“. 

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че кметовете от неговата партия няма да вдигат данъците в общините. „Каквото сме обещали, това си изпълняваме“, каза Бойко Борисов. „Този път ще срещнат сериозен отпор в цифрите. Това, което ние сме поели, различно от него няма да приемем. Да си намерят други мнозинства, ако искат да вдигат данъци, ако искат да затварят жилищата в София, да ги дават на бездомни, да облагат втората кола, третата кола, каквото искат да правят. Честното обаче е преди избори това да се каже и сега могат да го правят, колкото искат. Ама да лъжат през цялото време и сега все едно нашите кметове искат да вдигат данъците, няма да им го позволим“, коментира той.