ПП-ДБ няма да преговаря с ГЕРБ за съставяне на правителство

Снимка: БТА

Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) няма да участва в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите и ще бъде силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България. Това заявиха от коалицията в съобщение, адресирано до ГЕРБ. От ПП-ДБ благодарят на ГЕРБ за поканата за разговор. 

От коалицията посочиха, че в 50-ото Народно събрание ще имат конструктивно поведение и ще подкрепят националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в тяхната програма.

„Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната”, посочиха от ПП-ДБ в съобщението, което е изпратено до ГЕРБ, и беше разпространено от пресцентъра на коалицията. 

По-рано днес ГЕРБ – СДС изпрати покани за срещи до партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.  По време на разговорите ГЕРБ – СДС предлага да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да сподели отговорността за управлението на България.

От страна на ГЕРБ – СДС прегорите ще водят народните представители Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. В изпратените покани се предлага срещите да бъдат проведени в поредност според електоралната тежест на партиите на последните избори.

Днес от коалицията канят на разговори от 13:00 часа ДПС, от 15:00 часа – “Продължаваме промяната – Демократична България”, и от 17:00 часа – “Възраждане”.

За утре са предвидени срещи от 11:00 часа – БСП, 13:00 часа – “Има такъв народ” и 15:00 часа – “Величие”.

Срещите ще се провеждат в сградата на Народното събрание. След всяка среща преговорният екип на ГЕРБ – СДС ще прави кратки изявления за представителите на медиите.

Също днес от прессекретариата на президента съобщиха, че със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква първо заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 9:00 часа на 19 юни 2024 г.