Прокуратурата се задейства след обвиненията на Делян Пеевски по адрес на президенството

Снимка: БГНЕС

През миналата седмица Делян Пеевски определи президентството като “една тъмна институция, пълна с много кеш”. Тогава той попита къде е потънал “Пътят на Копринката“, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев. Днес Делян Пеевски oтправи питане към главния прокурор, главния секретар на МВР и ръководството на Държавна агенция “Национална сигурност” и Комисията за противодействие на корупцията за сигнали, свързани с корупция в президентството.

Днес дойде и отговорът от прокуратурата. Градският прокурор на София Илияна Кирилова заяви, че Софийската градска прокуратура проверява какви данни има по отношение на лицата Сотир Ушев и Николай Копринков.

По думите ѝ случаят вече е разпределен на наблюдаващ прокурор, възможно е и Делян Пеевски да бъде призован на разпит.

Успоредно с това в градската прокуратура върви мониторинг на дела, които са дошли от закритата вече спецпрокуратура, уточни Кирилова. Градският прокурор заяви, че когато бъдат прегледани всички сигнали и дела, обществеността ще бъде уведомена.

Кирилова отбеляза също, че в прокуратурата има сигнал от последния служебен министър-председател Гълъб Донев, че в Агенция по заетостта са били извършени злоупотреби с европейски пари и Плана за възстановяване. Тя посочи, че сигналът се намира в европейската прокуратура и в него се споменават имената на г-н Ушев и г-н Копринков. Градският прокурор на София уточни, че сигналът на бившия премиер не е срещу съветници на президента.

Междувременно президентът Румен Радев заяви, че в момента наблюдаваме добре позната техника, когато след взаимното изпиране, не можеш да се отървеш от тежкото корупционно наследство и когато в момента има реални корупционни скандали, е да създаваш фалшиви такива, каза президентът Радев. Попитан дали ще подкрепи създаването на политически проект Радев каза, че ако даде доверието си на някоя политическа формация, той сам ще го заяви пред медиите.

“Цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в „сглобката“, но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието”, коментира Радев. Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш настроенията на хората. Хората са възмутени от цените, схемите, назначенията, провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно управление, заяви още държавният глава. Според него самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. 

„Аз няма да коментирам г-н Магнитски. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е това, че подозират своите низости у другите“, каза Румен Радев по повод обвиненията на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.