Румен Радев очаква анализ от партиите защо изгониха гражданите от урните

Румен Радев

Снимка: БГНЕС

Румен Радев очаква от партиите да направят един много задълбочен и откровен анализ защо изгониха гражданите от урните, защо се стигна до тази дълбока пропаст между българите и политически партии. Отказът на мнозинството български граждани да вземат участие в тези избори е ясен показател, че те не се идентифицират, както с предизборните послания, с черния ПР, който се разгърна активно в тази кампания, и най-вече с поведението и действията на партиите след изборите. Това заяви пред журналисти президентът държавният глава, който присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби „Шабла 2024“. Учението се състои на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла”.

Според него в една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. „Тяхна е отговорността и те не могат да избягат от нея“, допълни президентът.

Запитан за критиките от Делян Пеевски за негов евентуален бъдещ политически проект, президентът каза, че не коментира паникатаките на който и да е политически лидер. Според него думата има медицината.

Явно провалът на системните политически партии и изхабяването на политическия модел тласкат все повече български граждани към наказателен вот и към търсене на някаква алтернатива, каза държавният глава. Според него трябва да е ясно, че всяка една нова партия, която прекрачи българския парламент, тепърва трябва да разкрива и да отстоява своите позиции и изобщо своята роля в този парламент.

В отговор на въпрос взел ли е решение кога ще свика първото заседание на новия парламент, Радев отговори: „Как да го свикам, едните лидери се скриха във фейсбук, другите се разбягаха по селата, а трети хванаха гората, чакам ги да се върнат“.