Делян Пеевски: Трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата

Снимка: ДПС

Според председателя на ДПС Делян Пеевски, трябва да има редовно правителство, което да стабилизира държавата.

Предсрочните парламентарни избори показаха ясно волята на българските граждани. Сега е време за поемане на отговорност към тях, посочи той. Според него държавата трябва да се управлява от легитимно избраните партии и никой няма право да поставя под съмнение тяхната легитимация, получена от българските граждани.

Политическата власт я задават избирателите с вота си. Сега на ход са политиците. Те трябва да изпълнят волята на избирателите, коментира Пеевски. Той призова всички отговорни политически лидери незабавно да започнат консултации за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство, както лидера на най-голямата политическа сила Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес, както им приляга, като първа политическа сила в 50-то Народно събрание. “За ДПС властта никога не е била самоцел и това винаги е било потвърждавано от действията ни”, каза още председателят на формацията. 

Но съм категоричен – ние ще сме фундамента и гаранта за това, че България няма да се отклони от евроатлантическия си път, заяви още Делян Пеевски. Той се обърна към лидерите на всички евроатлантически парламентарни партии и ги призова да бъдат отговорни лидери и да не допускат личните или партийните емоции и интереси да бъдат поставени над интересите на държавата. “Страховете и бягството от отговорност не са решение”, добавя Пеевски. 

По думите му опитите от страна на анализатори, политолози, социолози чрез медиите да създадат условия за подмяна на вота на избирателите, с отварянето на портал за нов “месия” в лицето на Румен Радев са израз или на “изключителна безотговорност, или на тежки зависимости от този, който иска да отклони България от евроатлантическия ѝ път и да я предаде в ръцете на Путин”.

Според позицията на Пеевски, разпространена от пресцентъра на ДПС, внушенията, че политическият модел е изчерпан и че е необходим нов проект, нов “спасител” не са нищо друго, освен съучастие в опита за най-голямата подмяна от 1990-та година насам –  подмяната на демокрацията и нейните принципи. “Демокрацията няма алтернатива. Пътят на България като утвърдена евроатлантическа държава няма алтернатива. Сигурността и спокойствието на българските граждани нямат алтернатива”, заяви още Пеевски и добави, че ДПС, като най-стабилната евроатлантическа партия, няма да допусне това да се случи. Вотът на българските граждани ни задължава да отстояваме евроатлантическите ценности и принципи и ние няма да се отметнем от това задължение, каза още председателят на партията. 

Пеевски посочва, че вече веднъж е предотвратил опит на Радев да се инсталира на гърба на хората като политически властелин с проект “Трети март”. И сега няма да допуснем това да се случи и го гарантирам като лидер на ДПС. Г-н Борисов, очаквам покана от вас и към всички евроатлантически лидери, за започването на разговор за бъдещето на Родината ни, заяви той. 

Председателят на ДПС благодари на избирателите и на всички български граждани за изборните резултати и допълни, че за ДПС е чест  да изпълнява волята на хората.