Русия и Украйна с различни версии за разбилия се руски самолет

Снимка: Телеграм на "NEXTA Live"

Русия и Украйна излизат с различни версии за разбилия се днес по обяд руски самолет ИЛ-76.

Според председателят на долната камара на руския парламент – Държавната дума, Вячеслав Володин, украинските военни са свалили самолета, който се разби по-рано днес в руската Белгородска област с, както съобщи руското министерство на отбраната, 65 украински военнопленници на борда, 6 души екипаж и 3 човека придружаващ военнопленниците персонал, предадоха Франс прес и ТАСС.

“Те убиха във въздуха собствените си военни, докато техните майки, техните деца ги очакваха”, заяви Володин в пленарната зала на Държавната дума. “Те свалиха нашите пилоти, които изпълняваха хуманитарна мисия”, добави председателят на долната камара на руския парламент, според когото самолетът е бил поразен от американски и германски ракети, съобщи Франс прес.

Володин заяви, че Държавната дума подготвя обръщение към САЩ и Германия във връзка с падането на самолета, предаде ТАСС. Обръщението ще бъде адресирано до Бундестага на Германия и до Конгреса на САЩ, като в него ще се поиска изясняване какви ракети може да са причинили падането на самолета Ил-76 в Белгородска област. Володин поръча на председателя на комисията по отбраната в Държавната дума Андрей Картаполов да подготви това обръщение.

В хода на пленарното заседание Картаполов също каза, че самолетът с украинските военнопленници е бил свален, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Самолетът е бил свален с три ракети от тези, които Западът доставя на Украйна, заяви той.

Руският депутат, който е генерал от резерва, не съобщи кой е източникът на информацията му, отбелязва Ройтерс.

Картаполов каза, че разследванията ще разкрият дали ракетите са били от системи “Пейтриът” или “ИРИС-Т”.

Коренно различна е украинската версия за инцидента. Според Укринформ самолетът Ил-76, който се разби в руската Белгородска област, е транспортирал ракети С-300.

Агенцията посочва, че за злополуката първоначално е било съобщено в руски канали в “Телеграм”, а след това информацията е била потвърдена от въпросния източник, който е от украинските въоръжени сили.

Руски платформи съобщават, че на борда на самолета е имало 63 души, но източникът на Укринформ твърди, че той е транспортирал пратка с ракети земя-въздух С-300.

Русия изстрелва този тип ракети срещу Харковска област и други райони по-близо до границата, отбелязва украинската новинарска агенция.

Украинските военновъздушни сили все още не са коментирали информацията за катастрофата, като само казаха, че предстои да бъде публикувано изявление.

Укринформ припомня, че през последния ден силите на руските нашественици са обстреляли 20 населени места в Харковска област, включително град Харков, и са изстреляли ракети С-300 от Белгородска област.