Русия е унищожила най-големия склад за гориво на Украйна

Разрушеният театър в Мариупол, снимка АП

Русия заяви днес, че вчера е унищожила с крилати ракети най-големия склад за гориво на украинската армия близо до Киев, предаде Франс прес.

Снощи „високоточни ракети „Калибър“ бяха изстреляни към база за съхранение на гориво близо до село Калиновка, близо до Киев“, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. „Най-големият от складовете, останали на украинските въоръжени сили, използван за снабдяване с гориво на частите в централната част на страната, е унищожен“, добави той.

По думите му руските сили са унищожили от вчера няколко украински оръжейни системи, включително три системи за противовъздушна отбрана и четири дрона.

Тези твърдения не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва Франс прес.

Руски сили са изстреляли две ракети късно снощи по украинско военно подразделение в покрайнините на Днипро (бившия град Днепропетровск) – четвъртия по големина украински град, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местните служби за извънредни ситуации.

При атаката са били разрушени сгради и са избухнали два пожара. И днес спасителите продължават да търсят оцелели сред отломките, съобщи губернаторът на региона Валентин Резниченко, цитиран от Ройтерс.

Днипро се намира западно от регионите по руската границата, контролирани от 2014 г. от подкрепяните от Русия сепаратисти.

АП съобщи също, че около 300 души са загинали при руската атака през миналата седмица на театъра в град Мариупол.

На фона на засилващите се удари на руската армия президентът на САЩ Джо Байдън днес е на ключова визита в Полша. Той ще посети Жешов, полски град в близост до украинската граница, където ще бъде информиран за хуманитарната криза, а след това ще се срещне с американски войници от 82-ра въздушнодесантна дивизия, които са разположени там.