Съперничеството между София и Пловдив при имотите – ето цените

София и Пловдив, като двата най-големи града в страната, често са противопоставени по различни показатели, за да се разбере кой от тях е по-доброто място за живот. И в двата града възможностите за обучение и реализация са много добри – включително и що се отнася до развиване на собствен бизнес. Така, с възраждането и на наемния пазар, и София, и Пловдив отново стават привлекателни за инвестиция в имоти. На каква цена може да се случи това и какво е положението на пазара в двата града, коментират експертите от сайтът за имоти Реалистимо.

Имотите в София

Към днешна дата средната цена на двустаен апартамент в София надхвърля 1300 евро за квадратен метър. Разбира се, в някои от по-малко престижните квартали като “Левски В” квадратът е по-евтин, но не значително – цената е около 1150 евро. В други, по-желани квартали като “Манастирски ливади” или “Малинова долина” пък, естествено, е по-скъпо – около 1800-2500 евро за квадратен метър. Двустаен в центъра на София струва малко над 2500 евро/квадрат или близо 170 000 евро.

Имотите в Пловдив

Макар и трудно, все още може да се намерят апартаменти в Пловдив обявени за продажба с цени по-малки от 1000 евро за квадрат. Справката показва, че в пловдивския “Изгрев” цената все още е около 900 евро. Дори и в по-желаните квартали като “Въстанически”, “Гагарин” и “Каменица”, средната цена е около 1200-1300 евро на квадратен метър. В централните части на Пловдив с двустаен апартамент можете да се сдобиете за около 113 000 евро, или малко над 1500 за квадрат.

Един поглед към статистиката е достатъчен, за да се види, че, докато в София диапазонът на цените е много голям, то в Пловдив пазарът е по-еднороден, със средна цена от 1050-1100 евро на квадратен метър, като дори и най-желаните квартали не надхвърлят средно 2000 евро – към днешна дата най-скъп е квадратът в “Мараша”, малко над 1600 евро.

И в двата града, но особено в София, това е значително покачване на цените

То, разбира се, се отразява пряко и на продажбите. В Пловдив за периода януари-март 2023 г. са изповядани 3240 сделки за покупко-продажба. За следващото тримесечие броят им се покачва с почти 1000 до 4175, но през третото тримесечие отново има сериозен спад – до 3582 сделки. Статистиката на имотния регистър показва, че в София за първото тримесечие на тази година са изповядани 6381 покупко-продажби, през второто – 8615, а през третото – с повече от 1500 по-малко, 70001 сделки. Тренда на покачване не е нещо това. Цените се покачват сериозно вече трета година.

Нестабилността и на двата пазара е очевидна. Обявите за покупко-продажба и наем в София и Пловдив можете да следите в реално време в сайта на “Реалистимо”, където ежедневно се публикуват нови обяви за продажба и наем на недвижими имоти.