Украйна не повтори грешките от Бахмут в Авдеевка, според военен експерт

Снимка: Telegram Виталий Барабаш

Силите за отбрана на Украйна напуснаха Авдеевка. Доколко правилно и навременно е било това решение, каква е ситуацията на фронта по другите направления и къде трябва да бъдат съсредоточени усилията на украинската армия. Това коментира за УНИАН ръководителят на Центъра за военно-правни изследвания Александър Мусиенко.

Сутринта на 17 февруари стана известно, че украинските сили са напуснали Авдеевка, Донецка област. Градът е крепост на отбранителните сили от 2014 г. и се е задържал до днес. Руската армия си е поставила за цел да го превземе на всяка цена и да настъпи в няколко посоки преди изборите в Русия на 17 март. За трудната ситуация на фронта и нейните перспективи споделя в интервюто си Александър Мусиенко.

Г-н Мусиенко, отбранителните сили на Украйна напуснаха Авдеевка в събота, това като поражение ли трябва да се приеме или все пак е успешна маневра?

Мисля, че трябва да избягваме подобни оценки. В края на краищата по време на война не винаги всичко е ясно. В случая го приемам по-скоро като победа. В крайна сметка украинските войски бяха в Авдеевка много дълго време и отблъснаха многобройни вражески атаки: от октомври те нанесоха значителни загуби в техника и жива сила на руските войски. Напълно възможно е врагът да не е разчитал на такава съпротива. Те очакваха, че ще успеят да пробият достатъчно бързо и вече да навлязат в други територии. Поради това врагът атакува града дълго време и претърпя огромни загуби.

Отбраната на Авдеевка направи ли възможно намаляване на натиска на Руската федерация в други посоки?

Всъщност врагът трябваше да прехвърли там допълнителни сили за подкрепа, да използва своите резерви. По същия начин тези резерви претърпяха тежки загуби.

Според вас защо руската армия не успя бързо да превземе Авдеевка?

Защото темпът на настъпателната им операция беше нарушен. Следователно врагът не успя да напредне бързо, защото можеше вече да е някъде в района на Покровск. Следователно като цяло войските, защитаващи Авдеевка, изпълниха задачата си.

Може ли украинското командване да направи някакви изводи от загубата на Авдеевка? Изводът е само един – липса на хора и оръжие?

Струва ми се, че заключенията вече бяха направени по-рано, защото Авдеевка вече не беше крепост като Бахмут. Изчезна идеята, че не можем да си тръгнем. И това е много добре: трябва да се отдалечим от отношението към града като към крепост, от която човек не може да излезе. Трябва да се разбере, че отбранителната война включва оттегляне от определени отбранителни линии и отстъпление към други. Ето защо подготвихме определени линии, така че да има разбиране какво да правим в случай на напускане на Авдеевка.

Според вас загубата на Авдеевка може да доведе до напускане и на други, по-малко печеливши граници?

Категорично, защото не само Авдеевка трябва да бъде напусната. Нашите войски също трябва да се изтеглят от фланговете, където са били разположени. Сега трябва да подсигурим Мариинското направление и Въгледар – врагът вече ще виси над всички тях и там може да има и тактическо отстъпление от определени позиции. При това се създават определени отбранителни линии с цел по-нататъшно успешно задържане на врага.

Колко мащабно може да бъде това тактическо отстъпление?

Виждате ли, има специфика на пейзажа. Зад Авдеевка има равнини. И какво е в равнината, в средата на полето, където няма населено място, да се оборудват тези граници… Това е малко по-трудно. Затова избират по-изгодни позиции, добре са екипирани.

Авдеевка беше наречена политическа мишена на Руската федерация в навечерието на изборите на Путин. Друга такава цел се нарича Купянск. Трябва ли да очакваме, че там след изтеглянето на силите за отбрана от Авдеевка натискът върху нашите позиции ще се увеличи?

Със сигурност Купянск е много амбициозна цел за врага. За руснаците би било много желателно да отидат в Оскил точно сега, да превземат Купянск и след това да се преместят, за да се свържат с групата Лиман. И тогава те могат да развият тази офанзива към северната част на Донецка област и едновременно с това да застрашат Харковска област.

За нас е много важно да се концентрираме върху защитата на Купянск. Командването има отлично разбиране, че това направление трябва да се защитава. Там се създават повече от една отбранителна линия за задържане на врага. И в момента успяваме успешно да го ограничим.