Водещи дрон състезатели от целия свят се събират във Варна

Най-голямото дрон състезание у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024 ще се проведе на 20 и 21 юли във Варна. В него ще се включат някои от най-добрите състезатели от тринадесет страни – България, Румъния, Сърбия, Турция, Латвия, Полша, Италия , Франция, Белгия, Китай, Южна Корея, Хонг Конг и САЩ.

Към момент регистрираните пилоти са над 75, което го превръща в най-голямото до този момент дрон състезание, провеждано у нас. Сред атракциите и тази година ще бъдат нощните кръгове, а пистата и дроновете ще са осветени от множество неонови светлини.

Организатори на спортната проява са Дрон клуб Варна и Българска федерация по авиомоделизъм, съвместно с местни организации и Асоциация “Обединено Дрон Общество” в рамките на проекта Drone ARENA. Главен съдия на събитието ще бъде Сотир Лазарков – Главен международен съдия. Точното място на провеждане ще е в зоната до игрищата, в близост до варненския квартал Аспарухово.
„Големият международен интерес и рекордният брой регистрирани участници в предстоящото състезание са доказателство, че България се установява трайно на световната карта на състезанията с дронове. Вярвам, че това събитие ще се превърне в истинска атракция и ще увеличи още повече интереса на българските фенове към този бързо развиващ се високотехнологичен спорт“, заяви Иван Неделчев от Дрон клуб Варна.

“DRON CUP VARNA FAI 2024 е продължение на световните купи проведени в Пловдив от 2017 г. до 2022 г, но за първи път сме свидетели на такъв голям международен интерес към страната ни. Участието на толкова много талантливи пилоти от различни държави е доказателство за високото ниво на организация и привлекателността дестинацията. Поздравления на Дрон клуб Варна за неспирния ентусиазъм, който несъмнено ще остави траен отпечатък в историята на дрон състезанията в страната ни като най-голямото международно състезание, случвало се досега.”, допълни Сотир Лазарков от Федерация по Авиомоделизъм и Главен съдия на събитието.

„Това събитие е не само повод за гордост за организаторите от Дрон клуб Варна, но и възможност за обмен на опит и знания между дрон общностите от различни точки на света. Случването на събития с такъв мащаб стимулират развитието на дрон спортовете в България и вдъхновяват много млади хора да се занимават с този иновативен спорт.“, сподели Антон Пулийски, от Асоциация „Обединено Дрон Общество“ и управляващ Drone ARENA.

Спонсори на събитието са Община Варна, Кметство Аспарухово, Systeh, iCard, Raptor БГ, Red Bull, FPV-BG, drones.bg, Gala Park FPV, ICE Computers, BMW Club Bulgaria.

За повече информация: https://www.facebook.com/Droneclubvarna