Украйна праща нови сили в “ада” на Авдеевка

Боевете за Авдеевка, снимка: 22 механизирана бригада/УНИАН

Новото украинско военно ръководство мобилизира в Авдеевка калени в битки резервисти от Трета щурмова бригада заради засилената руска офанзива за превземане на източния град след месеци на ожесточени сражения, предаде Ройтерс.

Ръководството на съставената от щурмоваци от пехотата бригада, която е едно от най-ударните украински бойни подразделения, е оценила ситуацията в Авдеевка като”ад” – “нестабилна и взривоопасна”, отбелязва агенцията. Бойците са изпратени, за да подсилят разположените там военни сили на Киев.

Бригадата участва в украинското контранастъпление в източната част  на страната през лятото на миналата година, а се е сражавала и в битката за Бахмут, друг град в Източна Украйна, който отблъскваше руските сили в продължение на месеци, преди да падне през май.

“Врагът продължава да предислоцира войските си (около Авдеевка) и мобилизира нови сили и оборудване в подстъпите към града”, се казва в изявлението на бригадата в приложението “Телеграм”.

Руските войски се опитват да стигнат до Авдеевка от октомври миналата година, като са го обсадили от стри страни, ограничавайки доставките за украинските сили в града. Ройтерс посочва, че Москва се надява градът да бъде превзет преди президентските избори в Русия идния месец, на които се очаква Владимир Путин да бъде преизбран.

Агенцията отбелязва още, че с навлизането на руската инвазия в Украйна в третата ѝ година изпитанията за Киев стават все по-големи, успоредно с нарасналата несигурност относно бъдещата военна помощ на САЩ. Висши военни са на мнение, че след две години сражения по близо 1000-километровия фронт артилерийските снаряди на украинската армия, например, са на привършване.

На фона на мащабната реформа по висшите етажи на армията, осъществена от украинския президент Володимир Зеленски миналата седмица, Киев още не е заявил ясно военната си стратегия относно град Авдеевка, посочва Ройтерс. От 32-те хиляди жители преди руското нашествие сега там са останали по-малко от хиляда души.

Битката за Авдеевка ще покаже дали новият главнокомандващ на ВСУ Александър Сирски е в състояние да преодолее пропастта между възможностите на ВСУ и “политическото желание” на Зеленски да не предаде този важен плацдарм. За това пише Financial Times, анализирайки ситуацията на тази част от фронта и мненията на западни военни стратези. Сега президентът на Украйна, изглежда, няма да даде Авдеевка на Русия. Както и преди в случая с Бахмут, пред военните задачата за защита на този град е приоритетна, пише изданието.

Ситуацията в зоната на Авдеевка е тежка, за нея се говори и в Украйна, и на Запад. Още преди уикенда изглеждаше, че градът е обречен на руска окупация и че Киев в крайна сметка ще трябва да го отстъпи, съобщават медиите. По-специално, разузнавателната група Frontelligence Insight твърди, че въпросът за предаването на Авдеевка не е „ако“, а „кога“.

Украйна продължава да се бие в разрушената Авдеевка, въпреки острия недостиг на оръжие. След многомесечни битки някои украински войници насаме признаха, че градът, мястото на най-тежките боеве в цялата война, може да падне всеки момент, пише Би Би Си. Изданието пише, че настроението сред защитниците на Украйна се влошава, тъй като умората, разочарованието от липсата на оръжия и осъзнаването, че няма да има бърза военна победа – всичко това дава своето отражение. Бойците открито заявяват, че в Авдеевка има остър недостиг на оръжие.

Военен хирург, работил в детска болница преди войната, призова Запада да бъде по-решителен в помощта на Украйна: „Защото (ако не направят това) рано или късно техните войници (също) ще трябва да се бият срещу това зло които нахлуха в страната ни“. Един от бойците предположи, че недостигът на снаряди е широко разпространен и е оказал сериозно въздействие върху боевете в Авдеевка: „Сега имаме два снаряда, но нямаме (експлозивни) заряди за тях”.

За Русия Авдеевка е стратегически плацдарм за установяване на пълен контрол върху Донецка и Луганска област.