Росен Желязков не бе избран за министър-председател от Парламента

Росен Желязков не бе избран за премиер от Парламента.

Подкрепиха го 98  депутати, “против” бяха 138 народни представители, двама се въздържаха.

Всички депутати от ГЕРБ-СДС – 68, гласуваха “за”. 

Общо 30 от ДПС бяха “за”, а 14 – “против”, един се въздържа.

Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа.

От “Възраждане” всички 38 народни представители бяха против.

“Против” гласуваха и  всички присъстващи 17 депутати от “БСП за България”. Против гласуваха и всички 16 депутати от ИТН и 13-те народни представители от “Величие”. Двама независими народни представители бяха против.

Това, което видяхме днес в парламентарния дебат, е, че личните нападки доминираха над политическите тези. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. 

Политическата криза продължа и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност, заяви държавният глава. Според него фокусът е бил насочен върху миналото, а не към настоящето и бъдещето. Радев каза, че всички трябва да се водят стриктно от закона. Затова и аз стриктно ще следвам конституционната процедура, обяви той. Държавният глава добави, че журналистите ще бъдат уведомени кога ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Русия печели днес, каза пред журналисти председателят на ДПС Делян Пеевски след края на днешното пленарно заседание, на което парламентът не избра за премиер кандидата на ГЕРБ-СДС  Росен Желязков.

Видяхме, че има 30 евроатлантически народни представители в ДПС и те ще бъдат депутати, каза още той.

България пропусна уникалния шанс да има евроатлантическо правителство. Вторият мандат не може да се случи, вече е ясно, третия ГЕРБ няма да го подкрепят – няма да се случи, каза още Пеевски и добави, че вървим към избори.

В понеделник Желязков получи от президента Румен Радев папката с първия проучвателен мандат и веднага го върна изпълнен, като обяви структурата и състава на предлагания от него Министерски съвет, който включваше един вицепремиер и 19 министри.

В същия ден президентът Румен Радев издаде указа, с който предлага на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков