Доган е поискал ДПС да гласува против правителството на ГЕРБ

Снимка: "Булфото"

Почетният председател на ДПС Ахмед Догн е поискал парламентарната група на ДПС да гласува против избирането на правителство на ГЕРБ-СДС. Това съобщи депутатът от ДПС Рамадан Аталай в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Той допълни също, че отношенията между Делян Пеевски и Ахмед Доган са в разрив в момента.

Причината за случващото се, според Аталай, е че Делян Пеевски в момента се разпорежда с ДПС като лична фирма и отстранява хора, които са близки до Ахмед Доган.

Преди дни от областната структура на партията в Пловдив, откъдето Рамадан Аталай е избран за депутат, обявиха, че свалят доверието си към него заради лоши изборни резултати.

Дългогодишният депутат показа имейл от Доган до Пеевски, в който става ясно, че почетният председател настоява за „ясни председатели, както в партията, така и в парламентарната група – Пеевски и Чакъров, тоест съпредседателско участие в преговорния процес, общи решения със задължителни два подписа и в евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира, подкрепено с подпис на двамата председатели“.

Едноличното управление притеснява господин Доган, затова, че не функционират органите на ДПС – Централен съвет и Оперативното бюро, допълни Рамадан Аталай.

Той обяви, че въпреки призивите да се оттегли, ще остане в парламента.

По думите му има директно разпореждане от почетния председател парламентарната група на ДПС да не подкрепя правителството. Причините – че не сме поканени на разговори, не са подписани абсолютно никакви коалиционни споразумения, не са описани програма и това правителство няма никаква визия за развитието на държавата.

След изборите на 9 юни и сформирането на парламентарните групи, от тази на ДПС беше изключена Айсел Руфад, избрана за народен представител от Шумен. 

Парламентът прекрати пълномощията и на Филиз Хюсменова като народен представител от ДПС от 3-ти Многомандатен избирателен район-Варненски.

Междувременно пред журналисти в Парламента Делян Пеевски каза, че избирателите на ДПС искат да има правителство и той като лидер на партията ще изпълни тяхната воля. За отношенията си с Ахмед Доган, той заяви, че в личен план двамата нямат конфликт.