Борисов е убеден, че правителството няма да мине

Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е убеден, че правителството няма да мине. Това каза той пред журналисти в Народното събрание

Надявам се в 13:00 ч. да има държавници, а не лидери, които си спасяват партиите на гърба на държавата, посочи още Борисов. В 13:00 часа започват дебатите за предложения кабинет от ГЕРБ. 

Борисов не смята, че отцепили се депутати от други парламентарни групи ще подкрепят правителството. Ще изтърпим обидите и всичко, което ще изговорят, защото сме длъжни за пред нашите избиратели, пред които ще се явим и ще настояваме да гласуват повече, за да не се получава подобно нещо, коментира лидерът на ГЕРБ. Всичко най-добро, което можеше да предложим, сме го предложили и то на базата на резултатите от изборите, добави той.

По думите му ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат. Ние сме заявили, че няма да подкрепяме други мандати, а в същото време ще наблюдавам днес какво ще се говори в зала, каза Борисов и добави, че “вижда мнозинство между “Продължаваме промяната” и „Възраждане“. Третият (мандат – бел.ред.) е нещо имагинерно, защото това е отговорност на президента и на кой ще го даде – никой не знае, посочи той. „Освен това, ще имаме възможност в 13:00 часа да слушаме внимателно изказванията на парламентарните групи и мотивите, с които не искат да подкрепят правителството и може би със същите мотиви ще откажем след това подкрепа и за тях“, обясни Бойко Борисов. Според него партиите имат време да го обмислят и “да не тласнем страната към нови и нови избори”.

Според него отново вървим към избори. „Тези, които вдигнат ръка срещу правителството, ще трябва да обяснят какво ново ще ни донесат. Ние изпълняваме днес нашия ангажимент“, каза още Борисов. Всички евроатлантически приятели подкрепят кабинета и това е казано и на нашите „братски“ и „сестрински“ партии, добави той.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че не е разговарял с председателя на ДПС Делян Пеевски за подкрепа, след като тази сутрин стана ясно, че почетният председател на Движението Ахмед Доган е препоръчал на партията да не подкрепя правителството на ГЕРБ. “Не мисля, не ми е работа и не ме интересува. Въобще не ме интересуват другите партии”, отговори Борисов на въпрос какво мисли за случващото се в ДПС.

„Взимам пример от вчера от едно изказване на президента Радев от Гърция, че последните години всички инфраструктурни проекти са загубени“, каза Борисов. Според него „това, с което най-много се гордеехме“ – диверсификацията, се оказа, че не е вярно. Не само петрол, но и руският газ, с изключение на един млрд. от Азербайджан, си тече, каза той. На 1 януари тази година трябваше да работи терминалът за втечнен газ „Александруполис“, но той изобщо не работи. Наводниха му тръбите умишлено или от некадърност, за да тече изцяло руски газ. Не виждам в следващите месеци как ще го поправят. България губи като акционер стотици хиляди на ден. Единственото печелившо нещо в България се оказа „Балкански поток“, коментира Бойко Борисов.